Trafikstockning kan orsaka forseningar i akuttandvarden 285x285 - Trafikstockning kan orsaka förseningar i akuttandvården

Trafikstockning kan orsaka förseningar i akuttandvården

Tänk dig att du plötsligt får problem med en tand, kanske genom en olycka och fått en tand utslagen eller får plötslig tandvärk. Du ringer din tandläkare som ber dig komma så fort du kan, och du sätter dig i bilen för att köra själv eller får skjuts av någon annan. Det enda du nu tänker på där du sitter med din bultande tand är att värken snart är över, men så händer det du aldrig ens kunde tänka dig. Det blir trafikstockning.

Ett problem till

Som om inte tanden vore det värsta problemet, nu sitter du även i trafikstockning och har en tid hos tandläkaren som väntar. Det här är inte bara ett problem för dig som fått en utslagen tand eller tandvärk, det är också ett problem för tandläkaren. För honom/henne är det viktigt att du kommer så fort det går, antingen för att rädda tanden eller för att du inte ska få större problem. Tandläkaren kan troligtvis inte stanna på sin praktik hur länge som helst och skulle trafikstockningen pågå länge, måste han/hon försöka få tag i en akuttandläkare och det är inte alltid det lättaste. Visserligen är det lättare att få tider vissa timmar under dagen, men rör det sig om kväll, helg eller storhelg kan det bli riktigt svårt.

Inte bara trafiken som står still

När en trafikstockning händer kan många verksamheter bli stillastående. I bilkön kanske det sitter en bil som har en viktig leverans som bör komma fram fort, någon ska med ett flyg eller tåg och givetvis blir det katastrof för de inblandade. Så även för tandläkaren som sitter och väntar med oro och som vet vad som kan hända om du inte kommer i tid. Förhoppningsvis kan de på tandläkarpraktiken lösa det genom att någon som är ledig kan hoppa in, om inte din tandläkare kan stanna kvar och invänta dig. Det är många saker som ska passa in, och en trafikstockning just nu var väl inte det tandläkaren ville ha.

Inget är oförutsägbart

Varken en trafikstockning eller akuta tandproblem är något som går att förutse, men nog ställer det till stora problem, och då inte bara för dem som hamnat i den stillastående bilkön som bara tycks växa. Det ställer även till besvär för många aktörer som till exempel sjukvården och i detta fall tandläkaren och dennes patient.

Sa kan trafikstockningar och fororeningar minskas 285x285 - Så kan trafikstockningar och föroreningar minskas

Så kan trafikstockningar och föroreningar minskas

När trafiken plötslig stannar och står still har det blivit en trafikstockning. Det kan till exempel hänt en olycka som stannar upp trafiken, eller när flera långsamtkörande lastbilar som transporterar varor hamnar på en väg som bara har en fil, och där andra bilister inte kan köra om. Det finns vissa som ändå chansar och kör om en lastbil där det inte är full synlighet, och då kan det bli en förfärlig olycka. Vad går det då att göra för att minska en trafikstockning?

Storstäderna

Trots att det finns bra kommunala medel att resa med i storstäderna, tycks de flesta ändå välja bilen som färdmedel. Visserligen kanske det inte finns kommunaltrafik där du bor, och där kan andra alternativ behöva ordnas. Exempel är en uppsamlingsplats där du kan ställa din bil och därifrån ta buss eller tåg bra. Redan nu har flera städer börjat göra så och det verkar fungera bra. Vissa anser att parkering i storstäderna är för billiga, och vill istället införa en parkeringskatt som flera andra länder redan gjort. Det kan även bidra till bättre miljö i storstäderna.

Klimatutsläpp

När det blir en trafikstockning och bilarna står still, kanske kilometervis, är det vanligt att inte stänga av motorerna, och det yr ut avgaser som inte är bra för naturen. Nya bilar stängs av sig självt när bilen stannar för rödljus eller blir stående i en trafikstockning, men om alla stängde av bilarna skulle miljö må bättre. Alla klimatutsläpp som går att undvika, och bidra till bra vinster.

Negativa påverkningar

Det bästa vore om du kunde resa tidigare till jobbet för att slippa trafikstockning, men det är omöjligt för många. Barn ska lämnas till förskolan eller skolan och deras tider går inte att ändra på. Hamnar du i trafikstockning kanske du kommer försent till jobbet, skolan eller det inplanerade mötet, och det i sin tur kan leda till inkomstbortfall. Fordon som ofta hamnar i en trafikstockning slits mer av att den står på tomgång och när du accelererar och bromsar ofta. Som bilist blir du ofta stressad och frustrerad av att sitta kö och det är inte bra för hälsan.

Minska trafikstockningar

Det är till exempel bättre med rondeller än vägkorsningar eftersom trafiken då flyter på. Särskilda körfält för bussar, taxi, brand- och sjuktransporter är bra för då behöver de inte fastna om de behöver komma fram snabbt. Något som är på gång att bli populärt är att du som bor i en storstad kan hyra en bil för kortare eller längre sträckor. Du betalar bara för den tid du använder den och låser upp bilen gör du med din mobil. Så praktiskt!

Fyra smarta satt att kontrollera trafikstockningar 285x285 - Fyra smarta sätt att kontrollera trafikstockningar

Fyra smarta sätt att kontrollera trafikstockningar

Det är aldrig lätt att förutse när en trafikstockning kommer att ske, förutom den vanliga rusningstrafiken som alla städer har. När som helst kan en olycka hända och plötsligt står du där i en lång kö, som aldrig tycks ta slut. Irritationen och ilskan kommer snart som ett brev på posten. Varför, varför, just i dag, tänker du. I dag när jag har bråttom, pulsen rusar och ilskan stiger. Det svärs nog aldrig så mycket som i en bil, när inte allt flyter på som det förväntas. Ha gärna radion på för att uppdateras om vad som händer i trafiken, som till exempel radio Halland har har.

Undvik rusningstrafik

Alla större städer har rusningstrafik på vardagar, och när folk ska till och från sina arbeten kan trafiken stundtals stå still. Om du kan börja tidigare eller senare, kan du undvika den värsta rusningstrafiken, och kan du åka kollektivt är även det ett förslag. Går inte det kan du lyssna på en ljudbok eller en podcast, allt för att stressa ner. Du kan också gå igenom dagens arbete, då är du mer förberedd när du kommer fram.

Åk andra vägar

Människor gillar vanor och du kör gärna samma väg som du alltid har gjort. Nu när mobilerna visar snabbaste väg och även de vägar som inte har lika mycket trafik som vissa andra, kan du kolla på mobilens GPS. Det finns ofta mindre vägar som kanske inte är lika smidiga som de stora vägarna, och hastigheten inte lika hög. Det är inte alltid de stora vägarna med snabba hastigheter som går fortast att köra. Du kan komma fram fortare genom att köra småvägar där det inte finns mycket trafik. Prova på en sådan väg och kommer du fortare fram, varför inte välja den vägen istället.

Appar i realtid

Dessa appar uppdateras hela tiden när nya trafikstockningar  uppkommer, kanske på grund av vägarbete eller olyckor. Lägg mobilen på sätet bredvid eller i en fastmonterad mobilhållare.

Jobba mer hemifrån

Om du har ett jobb där du kan jobba hemifrån ibland, hör med din chef om du kan sitta och jobba hemma de tider trafikstockning är vanligt.