Trafikstockning kan orsaka förseningar i akuttandvården

Tänk dig att du plötsligt får problem med en tand, kanske genom en olycka och fått en tand utslagen eller får plötslig tandvärk. Du ringer din tandläkare som ber dig komma så fort du kan, och du sätter dig i bilen för att köra själv eller får skjuts av någon annan. Det enda du nu tänker på där du sitter med din bultande tand är att värken snart är över, men så händer det du aldrig ens kunde tänka dig. Det blir trafikstockning.

Ett problem till

Som om inte tanden vore det värsta problemet, nu sitter du även i trafikstockning och har en tid hos tandläkaren som väntar. Det här är inte bara ett problem för dig som fått en utslagen tand eller tandvärk, det är också ett problem för tandläkaren. För honom/henne är det viktigt att du kommer så fort det går, antingen för att rädda tanden eller för att du inte ska få större problem. Tandläkaren kan troligtvis inte stanna på sin praktik hur länge som helst och skulle trafikstockningen pågå länge, måste han/hon försöka få tag i en akuttandläkare och det är inte alltid det lättaste. Visserligen är det lättare att få tider vissa timmar under dagen, men rör det sig om kväll, helg eller storhelg kan det bli riktigt svårt.

Inte bara trafiken som står still

När en trafikstockning händer kan många verksamheter bli stillastående. I bilkön kanske det sitter en bil som har en viktig leverans som bör komma fram fort, någon ska med ett flyg eller tåg och givetvis blir det katastrof för de inblandade. Så även för tandläkaren som sitter och väntar med oro och som vet vad som kan hända om du inte kommer i tid. Förhoppningsvis kan de på tandläkarpraktiken lösa det genom att någon som är ledig kan hoppa in, om inte din tandläkare kan stanna kvar och invänta dig. Det är många saker som ska passa in, och en trafikstockning just nu var väl inte det tandläkaren ville ha.

Inget är oförutsägbart

Varken en trafikstockning eller akuta tandproblem är något som går att förutse, men nog ställer det till stora problem, och då inte bara för dem som hamnat i den stillastående bilkön som bara tycks växa. Det ställer även till besvär för många aktörer som till exempel sjukvården och i detta fall tandläkaren och dennes patient.